Usu Sap, Sang Pengojek Ulong


Melayu Punye Cerite.

melayu-punye-cerite-Usu-Sap-Sang-Pengojek-Ulong-ok

Petang ini, Pakngah Weka agik dak ade kerje. Tadek pagi ie nebas kebon. Eh… Dekat tengah ari ujan pon datang, begegaslah Pakngah kite ni balek ke rumah.

Tok ngibor ati, Pakngah turon bejalan ke pasar. Jarang gak die belaku cam ini, tapi kalok pas dak ade kerje, begabonglah die dengan kawan-kawannye gik waktu bujang yang biase nongkrong di pasar, pasnye di warong kopi Acek Sing ki (begitulah lelaki Tionghoa ni dipanggel, name bujornye dak gak pernah ade yang nanya).

Minom kopi sambel bekelakar, becerite senike ragam. Mulai cerite tentang kampong, sampai ke berite yang hangat di tipi. Bahkan kekadang sampai ngomong soal politik… Macam pengamatlah mereke tu jadinye.

Kekawan Pakngah yang biase sesame minom kopi ni ade Ude Sahar, orangnye itam tapi gayenye dak sanggop, meletop. Ngomong dak maok kalah, jangankan kalah, seri pon dak maok. Dari bujang sampai wayah ini dak manak berubah ak kawan tu.

Yang sekoknye Udin, name topnye Udin Lingau, badan kecik, kuros, rambotnye luros bediri. Kerjenye ngojek. Kalo beromong, yang biase diomongkannye pasal ngeloh jak am. Sampai-sampai pas anak ayamnye ilang pon diomongkannye kesanak-kesenek.

melayu-punye-cerite-Usu-Sap-Sang-Pengojek-Ulong-ok 1980

Lalu yang terakher Samad, panggelnye Uteh Samad. Waktu gik bujang die ni pengurat nauzubillah. Gayenye macam bintang pilem jaman dolok yang tesohor tu, P Ramli. Jambolnye mengkilat teros. Dikocek celane belakangnye tu tetaplah teselet siser warne ping. Dak pernah tinggal ak sisernye tu.

“Kopi Cek, empat cawan ye,” Uteh Samad buka omong mesan kopi. Biasenye die ni jarang mesan kopi, takot mbayarkan. Tapi ari ini die luar biase, mungkin tengah banyak duit.

“Iye, tunggu bentat ye,” jawab Acek Singki dengan logatnye sambel nyedok gule kopi.

“Ape halnye Din, lemah gak nampaknye awak ni, macam orang mati bini jak?” tanya Pakngah Weka ngan Udin Lingau yang dari tadi dak besemangat.

“Adak mah Ngah, ngojek sekarang ni dah uyoh. Penumpang kurang, bensin mahal. Naiknye duak ribu, turonnye kah siket, pening kepala ni,” jawab Udin Lingau lesu. Udin Lingau ni mang pengojek mang kerjenye, dah hamper empat taon ni die ngojek.

“Usah nak ngeloh teros bah Din, Usu Sap tu jak dari taon 80-an ngojek dak gak pernah ngeloh macam awak ni,” selak Ude Sahar selembe.

“He eh, ape gak pasal sampai ke Usu Sap ape te. Die tu usah diikot,” tangkes Udin.

Aik kopi buatan Acek Singki pon datang. Peromongan mereke terenti sebentar, karene mereke sibok ngodak aik kopi maseng-maseng.

Usu Sap ni mang pengojek senior, seumor-umor dak ngaleh kerje ak die tu. Motornye pon bukan macam motor pengojek sekarang. Yang dibawaknye ngojek tu motor besak buatan lama, cume die tu lihai bebengkel.

Biarpon motor tue, bagi die dak jadi soal. Jalan pon waktu itu gik belom beaspal, kalok ujan, ya Rabbi mak, macam bubor jadinye, kah Usu Sap lah yang sanggop jadi pengojek waktu itu. Dak ade lawan beliau tu, padehal badannye kecik mah, kalo berenti jak, kakinye dak manak sampai ke tanah, paling ujong jari kakinye yang disurongkannye ke tanah.

Maok siang, maok malam dak ade soal dengan Usu Sap ni, dak nolak pasang kalo pasal ngojek ni. Dak cerewet gik soal harge, itu yang mbuat orang suke. Tapi sekarang karene usienye yang dah banyak, ditambeh gik dah banyak pengojek baru, die ni dah jarang ngojek. Ngan anak-anaknye, bebekal keterampilan mbetolkan motor rusak, die buka usaha bengkel motor di depan rumahnye.

Tapi sejarah dah mencatat, Usu Sap seorang pengojek ulung dari Melano yang telah membuktikan kemampuannye melewati waktu-waktu sulit di dunie perojekan. Ketike motor maseh motor lama. Ketike jalan maseh licak luek. Ketike mang pengojek di daerah Melano baru die sorang.

“Itulah Din, usah banyak nak ngeloh. Saket ngojek sekarang ni lom ape-ape bile dibandengkan mase yang lalu-lalu. Tanyaklah dengan Usu Sap tu pasal susahnye ngojek. Bujor kate Ude Sahar tu, kalo diturotkan susah bah, dak ade yang nyaman ak idop di dunie ni,” Pakngah Weka memberekkan nasehat.

Make tediamlah Udin Lingau, sambel temenong membayangkan bagaimane Usu Sap waktu dolok jadi pengojek… (ISYA)

 

 

 

 

 

Posted on 31 Januari 2015, in melayu punye cerite. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: