Kesahajaan Mak Ngah Serabai


mak ngah serabai warta kayong utara

*Ujang Tampoi Bekisah

Sahabat Ujang Tampoi…

Kenal ndak kita’ dengan perempuan tue nan “tangguh” yang ade di foto ini? Pasti ade yang udah kenal tentunye. Bagi sahabat Ujang Tampoi yang belum kenal, baiklah saye ceritekan kepade kita’. Supaye kita’ kenal dan bile kita’ berjumpe dengan beliau nantinye belilah penganan yang dibawanye tu, biar tak terlalu jaoh die berjalan keliling kampong menjajakan tambol-tambol itu .

Karene bile sahabat Ujang Tampoi membeli tambol yang dijajakan beliau tu, bukan hanye nikmat penganan itu yang sahabatku dapatkan, tetapi bonus berupe rangkaian doe-doe yang mengalir dari mulutnye untuk kemuliaan kita’ .

Sambil menerima duit pembayaran tambolnye dari pelanggan, beliau tak pernah lupa’ mengucapkan terima kasihnye dengan memanjatkan doe-doe ke Tuhan. “Allhamdulillah ya Allah nak eee. Mudah-mudahan Allah memberikan kau kesehatan, panjang umor, dan rezeki yang melimpah.” Rangkaian kalimat inilah yang selalu keluar dari mulot beliau. Subhanallah.

Perempuan yang biase dipanggil Mak Ngah Serabai ini ternyate name lengkapnye Rainah. Lantas kenape beliau lebih popular dipanggil Serabai? Begini ceritenye kawan.

Kata beliau, ie dipanggil Serabai bukan karene pernah berjualan tambol serabi bukan pula karene suke makan serabi (serabai; dalam bahasa Melayu Kayong ). Akan tetapi name itu adelah name timangan almarhum datoknye. Lantaran semasa kanak-kanaknye pernah merusak bahan anyaman tikar  yang dalam bahasa Melayu disebut Rabai milik ibu tirinye, sehingge membuat ibu tirinye marah.

Si datok yang sangat sayang kepadanye kemudian merangkul dan membujuknye sambil menimang dengan sebutan. “Rabai atok… Rabai atok… Rabai atok,” ujar Mak Ngah Serabai sambil ketawa menceritekan tentang kenangan mase keciknye.

Dalam suku Melayu kame’ di Kayong name ‘timangan’ selalu lebih popular dibanding name asli yang bersangkutan. Ini menjadi ciri unik Melayu kame’ tapi juga menjadi kebiasaan buruk sebab kadang-kadang terkesan merendahkan si empunye .

Tak jarang bile ade seorang gadis Melayu sebutlah Siti Khumaira, misalnya mase keciknye sangat suke makan tempoyak make orang-orang akan memanggilnye dengan name julukan “Ayu Tempoyak” sampai ie berusia tue bahkan sampai mati.

Nasib name timangan Mak Ngah Serabai same seperti name saye. Tapi maaf kawan, jangan kita’ tanyakan lagi ngape saye lebih populer dipanggil “Ujang Tampoi”,karene saye tak akan menjawabnye sekarang .Nanti sajelah itu, nanti ku kujelaskan pade kisahku yang lain.

Kite kembali pade kisah Makngah Serabai dengan penganan Belodarr dan roti gorengnye. Perempuan berusia 54 tahun ini ternyate dah 44 tahun berjaja’  tambol keliling. Sejak usie 10 tahun ie dah terbiase membantu perekonomian keluarge dengan berjaja’ dari pintu ke pintu. Membawa ikan, udang halus—udang yang biase dijadikan bahan baku belacan—dalam keranjang kecik, demi mengumpulkan kepingan rupiah, gune membeli beras untuk dimakan sehari-hari.

Setelah beliau ni berusia 14 tahun karene fisiknye dianggap udah mampu bejalan jaoh keliling kampong,  barulah beralih menjajakan tambol Belodar (sejenis roti bakar terbuat dari gandum, gula pasir, dan santan dipanggang dalam Loyang). Roti goreng dan donat lebih dari seratus butik dengan wadah keranjang kecik, dibawanya pada tangan kiri dan tangan kanannye .

Terseok-seok berangkat dari rumahnye pade jam 06.00 pagi. Menyusuri  panasnye jalanan, singgah dari pintu ke pintu ndak pakai alas kaki. Bile sore jam 16.00 petang, tambol-tambol yang dibawanye habis terjual , barulah ie balik menuju ke rumahnye, belakang minimarket Mentari, jalan Tanjungpura Sukedane.

Cacat fisik pade kakinye yang menyerupei huruf ‘X’ membuat ie tak bise menggunekan sendal. Sunggohpun gitu, keterbatasan fisik tidaklah membuatnye jadi pemalas atau menadahkan tangan jadi peminta-minta berharap belas kasihan orang. Justru dengan keterbatasan fisik membuat mental  fighting beliau makin tertempak, untuk menjadi perempuan tangguh yang mengais rezeki dengan hasil tetesan peloh sorang .

mak ngah serabai warta kayong utaraa

Apebile setiap hari pergi-pulang (PP) beliau berjalan kaki sejaoh 10 kilometer, berape jumlah jarak  yang beliau tempuh selama 44 tahun? Saye serahkan kepade sahabat Ujang Tampoi untuk menghitungnye. Seandainye aku punye kenalan pejabat di Museum Rekor Indonesia (MURI) pasti akan meminta name beliau diabadikan dalam Guinness Book of Record sebagai penjaja tambol keliling paling lama se-Indonesia. Tujuannye agar nama beliau dikenal generasi nanti untuk dijadikan tauladan. Ye, Tauladan!

Pade diri beliau terdapat banyak pelajaran moral yang bisa dipetik tentang hidup ini. Hidup adalah perjuangan yang harus diperjuangkan. Pejuang tangguh ialah mereke yang tak pernah menyerah karene keterbatasan.

Pada dirinye pula mendapatkan pelajaran tentang arti nilai kesetiaan. Banyaknye saingan yang memproduksi makanan yang dikemas lebih menarik di mate pembeli, tak membuat beliau menyerah dan berkecik hati untuk menjajakan tambol buatannye. Terbukti selama 44 tahun ini beliau masih selalu setie menjajakan tambol Belodar, Roti Goreng, dan Donat dari mase ke mase. Selama itu pula beliau selalu setie mendoekan pare pelanggannye agar selalu diberikan kesehatan dan kemurahan rejeki dari Tuhan.

Sungguh luar biase bukan? Beliau memang tidak membungkus tambol jualannye dengan plastik kemasan ataupun wadah dari bahan sterofom agar tambol dagangnnye terlihat cantik, melainkan membungkusnya dengan balutan doe-doe untuk kemulian pelanggannye.

Mudah-mudahan kisah tentang Makngah Serabai ini menjadi inspirasi bagi kite semue. Bagi saye, Ujang Tampoi secare pribadi, juge bagi sahabat-sahabat Ujang Tampoi sedunie. (tio)

Posted on 27 Oktober 2014, in Humaniora. Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: